De stad als utopisch ideaal 1: Tussen solidariteit en kloof

Hoe bouw je de ideale stad? Met onder meer aandacht voor de Bijlmermeer

Aanvang 20:15 uur

 

Spreker: Frank Wassenberg

Gespreksleider: Clairy Polak

 

De bijeenkomst

De Bijlmermeer in Amsterdam is geen probleemwijk meer; wie er vandaag doorheen wandelt, ziet eigenlijk niets wat niet ook elders in voorsteden te zien is. Dat “De Bijlmer” ooit place-not-to-be was, weten alleen 30-plussers nog. 

 

Op “zijn” Idealenfabriekavonden stelt Frank Wassenberg dat het hebben van idealen rond stedenbouw geen aantrekkingskracht meer heeft. Na de Tweede Wereldoorlog kende men wat dat betreft geen grenzen: de ideale woning werd niet alleen bedacht maar ook gebouwd. Met als een van de resultaten in een later stadium wijken zoals de Bijlmermeer: hoogbouw, veel groen, rust, ruimte. Wassenberg: “Vandaag daarentegen is het ieder voor zich – met als resultaat een toename van de kloof tussen rijk en arm. De beweging van de gele hesjes die eind 2018 in Frankrijk opkwam, laat zien waartoe dat kan leiden.”

 

Wassenberg daagt tegen deze achtergrond uit te bedenken hoe het ideale evenwicht tussen de dwingende solidariteit van na 1945 en het ontwrichtende individualisme van vandaag eruit kan zien – wie weet zelfs móet zien, als alternatief voor de huidige “berekenende samenleving”. “In hoeverre zijn idealen belangrijk, in hoeverre moet mensen de vrije hand gegeven worden?”

 

Op alledrie de bijeenkomsten zal ook het muziekstuk The Unanswered Question van Charles Ives (1874-1954) ten gehore worden gebracht door het Ives Ensemble. Lees daar hier meer over.

 

Spreker(s) en gespreksleider

Frank Wassenberg is senior projectleider bij Platform31 en is als gastonderzoeker verbonden aan de afdeling OTB (Onderzoek voor de Gebouwde Omgeving) aan de TU Delft. In 2013 verscheen zijn proefschrift Large housing estates: ideas, rise, fall and recovery; the Bijlmermeer and beyond.

 

Clairy Polak is journalist en gespreksleider. Ze is bekend van haar werk voor radio en tv. Zo leidt ze het televisieprogramma ‘Het Filosofisch Kwintet’. Ook was zij lange tijd een van dé stemmen van Radio 1, in programma’s als 'De Ochtenden en 'Ophef en Vertier’. Op televisie presenteerde Clairy Polak toonaangevende programma’s als NOVA en Nieuwsuur.

Frank Wassenberg
Frank Wassenberg
Het Ives Ensemble
Het Ives Ensemble
Clairy Polak
Clairy Polak