De stad als utopisch ideaal 6: De droom via een vrouwelijk perspectief

De stad als utopisch ideaal: Wat als we die droom via een vrouwelijk perspectief bezien?

Aanvang 20:15 uur, locatie geopend vanaf 19.30

 

Spreker: Hilde Heynen

Gespreksleider: Daan Roovers

 

De bijeenkomst

In 2016 was het precies vijfhonderd jaar geleden dat Thomas More’s Utopia in Leuven verscheen. Dat werd in Leuven zelf groots gevierd, met manifestaties, tentoonstellingen en andere evenementen. Het inspireerde Metaforum, de denktank van de Katholieke Universiteit Leuven, om een utopische visie te ontwikkelen voor de stad. De “denkoefening” resulteerde in een boekje met als titel Lutopia en als auteur “Thomas Metaforius”. Lutopia verbeeldt de droom van een nieuwe utopie – een nieuw en beter Leuven, een ideale stad in een ideale wereld. Lutopia werd uitgewerkt door een interdisciplinaire werkgroep van wetenschappers, onder leiding van Hilde Heynen, die overigens treffende overeenkomsten vertoont de “vertelster van dienst” in Lutopia, Dorothea Smithsonia.

 

Hilde Heynen zal Lutopia op haar Idealenfabriekavonden naar het heden halen door zich af te vragen of onze steden wel “inclusief” zijn. “De ideale stad van de toekomst is een inclusieve stad,” vindt zij. “Een stad waar gelijkwaardigheid tussen individuen gegarandeerd is, en waar verschillen in geslacht, ouderdom, klasse, afkomst en gezondheid geen gevolgen hebben voor de mogelijkheden van alle bewoners.” Heynen stelt daarom voor eens te kijken “naar de impact van geslacht: kunnen we werkelijk stellen dat mannen en vrouwen identiek dezelfde kansen krijgen in onze stedelijke omgevingen?”

 

Spreker(s) en gespreksleider

Hilde Heynen is hoogleraar Architectuurtheorie aan de de Katholieke Universiteit Leuven. Haar onderzoek richt zich op thema’s als moderniteit, mondernisme en geslacht in samenhang met architectuur. Ze publiceerde onder meer Architecture and Modernity. A Critique (MIT Press, 1999) en was een van de redacteuren van Back from Utopia. The Challenge of the Modern Movement (samen met Hubert-Jan Henket, 2001). Op haar naam staan tevens titels als Negotiating Domesticity. Spatial productions of gender in modern architecture (met Gulsum Baydar, 2005) en The SAGE Handbook Architectural Theory (met Greig Crysler en Stephen Cairns, 2012). Hilde Heynen publiceert regelmatig ook in tijdschriften, zoals The Journal of Architecture en Home Cultures.

 

Daan Roovers was tot voor kort hoofdredacteur van Filosofie Magazine, en ontwikkelde initiatieven als de Nacht van de Filosofie en de Denker des Vaderlands. Ze doet onderzoek naar de ontwikkeling van publieke opinie; investeren in individuele en collectieve denkkracht noemt ze haar voornaamste drijfveer. Daan Roovers is docent aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker en schrijver.

Hilde Heynen (fotograaf Rob Stevens)
Hilde Heynen (fotograaf Rob Stevens)
New Babylon - Dromen over nieuwe steden
New Babylon - Dromen over nieuwe steden
Daan Roovers
Daan Roovers