Geen deeltijdprinsesjes maar voltijdprinsjes

In Nederland gaat het in gesprekken over werktijd en de salariskloof tussen mannen en vrouwen al gauw over dat het grote probleem is dat Nederlandse vrouwen ‘deeltijdprinsesjes’ zijn. Alina Bijl draait dit om en legt de bal bij de voltijdprinsjes.

 

Alina Danii Bijl (21) is voorzitter van jongerenvakbond FNV Young & United en de jongste vrouw ooit in de Sociaal-Economische Raad. Ook is ze student Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Alina houdt zich bezig met wat (vrouwelijk) leiderschap is en mengt zich in het maatschappelijke debat via TikTok en Instagram. Daar licht ze vooral complexe ideeën en problemen toe in duidelijke taal of via grappige trends. Ze vindt dat feminisme duidelijk en toegankelijk voor alle jongeren moet zijn.

 

In plaats van een eigen geschreven tekst heeft Alina Bijl gekozen voor het uitlichten van twee bestaande teksten: een opiniestuk van bestuurssocioloog Mark van Ostaijen, en een interview met hem uit Erasmus magazine naar aanleiding van zijn opiniestuk. Alina haalt deze teksten aan omdat ze allereerst enorm veel populaire mythes onderuit halen. Daarnaast reflecteren de artikelen haar gedachten over een toekomstige arbeidsmarkt. We zouden met zijn allen wat vaker mogen kijken naar welke mogelijkheden er zijn om gezonder en eerlijker werk in te gaan richten, in plaats van te vervallen in dezelfde stereotypen. Veel minder denken aan ‘zoveel mogelijk werk’, en meer kijken naar wat de sociale functie van werk is.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info