Pleidooi voor een Rijkdomsgrens

16-01-2020

Pleidooi voor een Rijkdomsgrens valt onder het thema Ongelijkheid: Arm en Rijk. Andersland 02 staat in teken van dit thema. 

 

Waarom is er wel een minimuminkomen, maar geen maximuminkomen? Wie over grote rijkdom een kritische opmerking maakt, krijgt al snel te horen gewoon jaloers te zijn. Niet voor niets wordt belasting op grotere vermogens soms een ‘jaloezie-belasting’ genoemd. Sommige mensen gaan nog een stap verder, en zeggen dat alle belasting een vorm van diefstal is. Hoe dan ook, de gedachte is eenvoudig: van het geld dat iemand eerlijk heeft verdiend, moet de staat afblijven. Ingrid Robeyns (hoogleraar Ethiek van Instituties aan de Universiteit Utrecht) en Dick Timmer (promovendus in de politieke filosofie aan de Universiteit Utrecht) stellen dat zelfs eerlijk verdiende rijkdom een moreel en maatschappelijk probleem kan zijn en ageren voor een rijkdomsgrens.

 

Pleidooi voor een Rijkdomsgrens - pitch Ingrid Robeys, 16 januari 2020, locatie: Leiden 

 

 

Pleidooi voor een Rijkdomsgrens - pitch Dick Timmer, 23 januari 2020, locatie: Wageningen 

 

 

Onderstaand videofragment geeft een weergave van de discussie op de locatie in Leiden op 16 januari 2020. 

 

 

Onderstaand videofragment geeft een weergave van de discussie op de locatie in Wageningen  op 23 januari 2020. 

 

 

Onderstaand videofragment geeft een weergave van de discussie op de locatie in Amsterdam op 29 januari 2020. 

 

 

De Idealenfabriek vroeg ook spoken-word artiest Adriana Ivanova over de stelling na te denken en zij maakte inzichtelijk hoe ze over de stelling denkt middels een artistieke vertoling. Betiteld als Zilveren Lepel wist zij al rijmend in verschillende paragrafen belangrijke punten te benadrukken en eindigde ze haar voordracht met een optimische boodschap voor ieder in het publiek. 

 

Zilveren Lepel - Adriana Ivanova, 29 januari 2020, locatie: Amsterdam 

 

 

Benieuwd naar het artikel Pleidooi voor een Rijkdomsgrens van Dick Timmer en Ingrid Robeyns? U leest het hier. Dit artikel is tevens op die pagina ook te beluisteren. 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info