Andersland 4 is uit! Lees en praat mee over het thema Werk

11-01-2022

Voor de nieuwe editie van Andersland 4 doken we in het thema Werk. Net zoals alle andere thema’s uit voorgaande edities, valt ook over dit onderwerp veel te zeggen. Waarom draait eigenlijk alles in onze samenleving om werk, vraagt antropoloog James Suzman zich af. We brengen er een groot deel van onze tijd door en het heeft een grote invloed op ons zelfbeeld – maar misschien is het tijd voor een andere kijk op ons dagelijks werk. Dat beaamt Lynn Berger, Correspondent Zorgzaamheid van De Correspondent. In haar stuk Waarom zorgen voor je gezin ook werk is (en niet iets is wat je van je werk houdt) pleit zij voor een breder begrip van wat wij als werk zien. Informele zorg, waaronder de zorg voor kinderen en het huishouden valt, is van cruciaal belang voor de samenleving. Wat verandert er als we het gaan zien als een vorm van werk?

 

Ook hebben we ruimte gemaakt voor de heersende discussie over de zogenoemde deeltijdprinsesjes: vrouwen die parttime werken. Ze zouden lui, weinig ambitieus en ronduit egoïstisch zijn, maar is dat wel zo? Mark van Ostaijen, bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, draait het om en betoogt dat de voltijds werkende man de ongelijke positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in stand houdt.

 

In de nieuwe Andersland komen natuurlijk nog veel meer idealen over werk aan bod. Ben je nieuwsgierig geworden? Hier zijn alle artikelen afzonderlijk van elkaar te lezen. Sommige artikelen zijn ook deze keer weer te beluisteren. Mocht je het tijdschrift liever digitaal doorbladeren, dan kan dat hier. Idealisten van de Idealenfabriek krijgen Andersland gratis thuis toegestuurd. Lid worden van de Idealenfabriek is kosteloos en vrijblijvend en kan via deze link.

 

Bijeenkomsten

Als de huidige coronamaatregelen het toestaan, gaan we vanaf februari ook weer bijeenkomsten binnen het thema Werk organiseren. We hebben besloten om dat voortaan in Leiden en Wageningen te doen, en de locatie Amsterdam te laten vervallen. Een compleet overzicht van de lezingen met tijden en data vind je hier. Je kunt je alvast aanmelden: mochten de bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen afgelast moeten worden, ontvang je de kosten van je kaartje weer op je rekening.

Ook aan de kaartjes is iets nieuws: in lijn met onze idealen kan iedereen vanaf nu zelf de prijs van hun entreekaartje bepalen. Zo maken we de avonden van de Idealenfabriek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk.

 

We wensen je veel leesplezier en inspiratie toe!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info