Hedendaagse kunstenaars uitgelicht: Rachel Morón

30-09-2020

We vroegen een aantal hedendaagse kunstenaars om mee te werken aan Andersland. Stuk voor stuk reageren zij op hun eigen manier op wat er om hen heen gebeurt of wat ze persoonlijk (hebben) ervaren. Door het magazine heen komt u werk van hen tegen, als een soort mini expositie. De tekst gaat onder de afbeelding verder. 

 

The Leap, 2017, Deel van het fotoproject “In the Middle of the Atlantic, A Part of me was Left Behind’ © Rachel Morón

 

Rachel Morón (1995, Curaçao) is beeldend kunstenaar, schrijver en visueel onderzoeker. Met de publicatie ‘In The Middle of The Atlantic, A Part of Me Was Left Behind’ (waar dit beeld toe behoort) toont zij haar gedachtes over haar Joodse familie- geschiedenissen in de Cariben en Europa — geschiedenissen die gekenmerkt worden door vervolging en onderdrukking.

In 2016 reisde ze door Europa op zoek naar sporen en plekken die haar familie ooit thuis had genoemd. Zo bezocht ze de stad Sevilla en het dorpje Morón de La Frontera in Spanje en enkele plaatsen in Polen. Daarnaast legde ze ook het leven in hun huidige woonplaatsen Utrecht en Curaçao vast. Het boek dat ze hierover maakte laat zich uitvouwen tot een alternatieve landkaart, waar een collage van zelfgemaakte foto’s en teksten te zien zijn die samen een poëtische vertelling vormen over het heden en verleden van deze familie. In haar recentere werken, zoals “Forverts” en “Templated Thinking”, richt ze zich op thema’s als identiteit, zelfrepresentatie en de circulaire beeldtaal die daarbij toehoort. Rachel behaalde in 2017 haar BA in Fotografie aan de HKU en rondt in 2020 haar Masterstudie Design Curating and Writing aan de Design Academy Eindhoven af.