Hedendaagse kunstenaars uitgelicht: Raul Balai

01-10-2020

We vroegen een aantal hedendaagse kunstenaars om mee te werken aan Andersland. Stuk voor stuk reageren zij op hun eigen manier op wat er om hen heen gebeurt of wat ze persoonlijk (hebben) ervaren. Door het magazine heen komt u werk van hen tegen, als een soort mini expositie. De tekst gaat onder de afbeelding verder. 

 

DUPLIC8, 2016, inkt op rijstpapier, 460 x 180 cm, foto: Pete Purnell

 

Het werk DUPLIC8 vertoont overeenkomsten met het werk “Eight Elvises” van Andy Warhol door het personage overlappend te weergeven en het formaat. Het werk maakt onderdeel uit van de serie Bang!Bang!, een verzameling werken die functioneren als installatie. Het legt de fantasie over ‘de cowboy & de indiaan’ vast en hoe deze worden gepresenteerd in de populaire cultuur zoals in videospelletjes voor kinderen. Een verheerlijking van de slechterik (de cowboy als revolverheld) waardoor het ook gelijk duidelijk wordt hoe het Westen aankijkt tegen haar eigen dominantie. Want wie is nou eigenlijk de boef en wie is de politieagent? Wie is de winnaar en wie is de verliezer in het spel? Voor Balai is zijn werk de uitkomst van een wisselspel tussen reflecteren en uitvergroten.

Balai is naast kunstenaar ook curator en tentoonstellings-ontwerper. Hij kan niet getypeerd worden aan de hand van een stijl of genre, maar eerder als constant in beweging in een zoektocht naar een gepaste vorm en toepassing voor het verhaal dat hij wil vertellen.