Filmactie: Cunningham

18-11-2020

Dit voorjaar organiseerden we voor het eerst een Idealenfabriek filmactie: in samenwerking met online filmmagazine Cine.nl konden Idealisten op onze kosten de film Woman bekijken op Picl. Vandaag start voor Idealisten een nieuwe actie, in het kader van ons thema Kunst en Maatschappij: de film Cunningham is tot en met 2 december op onze kosten thuis te bekijken. Idealisten hebben per mail instructies ontvangen voor het gratis bekijken van de film. Voor alle anderen is de film voor 8.50 nog gedurende dezelfde periode te bekijken op Picl!

 

Cunningham

Binnen het thema Kunst en Maatschappij is een terugkerende vraag of kunst wel of niet 'betekenis' dient te hebben. Is kunst juist nutteloos, zoals Peter Lamarque in Andersland betoogt? Dient kunst bij uitstek als politiek middel en drijver van maatschappelijke verandering, zoals Jonas Staal stelt? Of ligt zoals Maarten Doorman ziet de waarheid in het midden? Maakt het uit wat de kunstenaar zelf als intentie heeft, of is alleen de ontvangst door het publiek bepalend? Wat voor rol speelt esthetiek hierin?

 

De film Cunningham brengt op een prachtige manier het creatieve brein en de vooruitstrevende ideeën van Merce Cunningham in beeld. Een vraag die in de documentaire terugkomt is in hoeverre hij wel of niet een interpretatie in zijn choreografieën meegeeft. Hij zegt: "My dancers and I don’t interpret something, we present something, we do something. Any kind of interpretation is left up to the audience." Op de vraag of hij zijn werk zelf avant-garde vindt, antwoordt hij: “Well I don’t know: I don’t describe it, I do it.”

Een film die aanzet tot denken over dans en over kunst als breder begrip, en de verhouding van kunst tot de mens - en een film die visueel zelf al een kunstwerk op zich is. Lees hier een uitgebreidere recensie die Elise van Dam van Cine.nl voor ons schreef.

 

We wensen u veel kijkplezier!

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info