In beeld: een gesprek over een nieuw stelsel voor sociale zekerheid

18-08-2020

Er wordt al enige tijd gesproken over een tijd voor en na corona: oude gewoontes die plaats moeten maken voor een nieuw normaal waar inmiddels de nieuwigheid ook weer vanaf is. Maar de onderwerpen waar we bij de Idealenfabriek voor corona over spraken, discussieerden en ons voor inzetten zijn onveranderd gebleven en nog steeds relevant. 

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus organiseert de Idealenfabriek nog geen fysieke bijeenkomsten en zijn de geplande discussieavonden geannuleerd. In september stond een gespreksavond gepland met Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, waarin zij zou pleiten voor een nieuw stelsel voor sociale zekerheid. Onlangs heeft zij de Idealenfabriek bezocht en is zij alsnog in gesprek gegaan met Anneloes Dijkman, coördinator van de Idealenfabriek. In het filmpje onderstaand kunt u het gesprek bekijken.

 

Amma stelt dat pech in een klein hoekje zit en iedereen kan overkomen. Oplopende financiële tegenslagen blijken vaak het topje van de ijsberg, want de steeds groter wordende problematiek gaat niet alleen over geld. De overheid moet een sterkere rol aannemen in het creëren van een rechtvaardige samenleving waar niet alleen de gefortuneerden of de sterksten van profiteren. Dit kan onder andere door structurele wetswijzigingen zoals een verhoging van het minimumloon en het integreren van een schuldenpardon. Amma pleit dus om minder nadruk te leggen op de eigen verantwoordelijk. Benieuwd naar wat er nog meer werd besproken in het gesprek? Bekijk dan het onderstaande filmpje!

 

Eerder legden we al het gesprek over het vertekende beeld van eigen verantwoordelijkheid tussen Malou van Hintum en Lotte van Dillen vast. Van Hintum stelt dat de psy-industrie ongelijkheid en armoede in stand houdt door problemen die (ook) politiek-maatschappelijke oorzaken hebben, enkel op psychologisch-individueel niveau proberen op te lossen. Bekijk het gesprek hier.